Meerjaren onderhoudsplannen (MJOP)

Onderhouden is overhouden

Vooraf inzicht in de kosten en werkzaamheden om uw pand in goede conditie te houden: met ons meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) bewaken wij de planning, kwaliteit en het budget. Geen zorgen meer voor u: Ook op lange termijn bent u gegarandeerd van een goed onderhouden pand.

De VvE is verantwoordelijk voor onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Vanaf januari 2018 is een VvE verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van het te reserveren bedrag kan worden vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) of men kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

Onze werkwijze

Bij een Meerjaren Onderhoudsplan is een objectieve inspectie voor de gehele onderhoudsstaat van gebouwen het meest waardevol. Om dit geheel te waarborgen, werken we met de inspectie-methodiek NEN2767. Dit is een Nederlandse kwaliteitsnorm welke garant staat voor een betrouwbare, deskundige registratie van de conditie van gebouwen en complexen, installaties en infrastructuur. Het vorm de basis om tot een gedegen onderhouds- en exploitatiebeleid te komen, alsmede een betrouwbaar Meerjaren Onderhoudsplan en efficiënt gebouwenbeheer.

Inventarisatie

Ons Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) geeft u vooraf inzicht in de werkzaamheden en kosten om uw complex in goede conditie te houden. Met het MJOP dragen we zorg voor de bewaking van de kwaliteit, het budget en de planning. Hiermee ontzorgen we volledig: op korte én lange termijn bent u verzekerd van een goed onderhouden pand.

De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor het onderhouden van de gemeenschappelijke delen van het complex. Vanaf 2018 is iedere VvE tevens verplicht om jaarlijks een minimumbedrag vast te houden voor herstel en onderhoud van het complex. Om inzage te krijgen in de hoogte van dit bedrag, is het raadzaam een MJOP op te maken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw te reserveren, dit is echter minder accuraat.

Conditiemetingen NEN2767

Hebben we een inventarisatie gedaan, starten we met conditiemetingen. Dit doen we volgens NEN2767 en deze worden uitgevoerd door gecertificeerde inspecteurs, welke opereren binnen hun eigen discipline betreffende installatietechniek of bouwkunde. Deze inspecteurs beschikken over uitgebreide materiaal- en vakkennis en hebben ruime ervaring met deze methodiek. Bij een dergelijke inspectie op locatie worden bepaalde elementen beoordeeld. Daarnaast worden ‘soort gebrek’, ‘intensiteit’ en ‘omvang’ bepaald. Daarnaast wordt er nauwkeurig gekeken naar de Aspecten/Prioriteiten, welke inzage geeft in de urgentie om een probleem op te gaan lossen. Onze inspecteurs zorgen voor een duidelijke en onderbouwde beschrijving van een gebrek en beschrijft tevens hoe dit het best opgelost kan worden.

De inspectie wordt verwerkt in de onderhoudssoftware, de conditiemetingen verwerken we met een tablet. Na de inventarisatie en inspectie maken we een Meerjarig Onderhoudsplan op, waarin gedetailleerd staat beschreven welke werkzaamheden rondom onderhoud de komende jaren moeten gebeuren, inclusief budgetten voor de korte-, middellange en lange termijn. Hiermee bent u in staat de kosten te bewaken en weet u vooraf waar u aan toe bent.

Waar gewenst richten we een onderhoudsplan op maat in. Hiermee bent u in staat kostentechnische afwegingen te maken door gedeelten wel of niet te laten uitvoeren. Deze optie is zeer geschikt wanneer er nog niet voldoende gedoteerd is.

Toezichthouden

Het Meerjaren Onderhoudsplan dient als leidraad voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. U schakelt Schamp Vastgoedbeheer in het begeleiden en uitvoeren van het onderhoud, de financiële afwikkeling en het houden van toezicht op het geheel . Hiermee bespaart u kosten en houdt u grip op het onderhoud.

Wij trachten zoveel mogelijk werkzaamheden te bundelen om zodanig eventuele dubbele kosten te besparen. Wij verzorgen onder andere:

  • Totale opname/bestek/werkomschrijving van de beoogde werkzaamheden
  • Het opvragen van offertes en het beoordelen hiervan
  • Advies geven aan het bestuur van de VvE, betreft keuzes en mogelijkheden
  • Opdrachten verstrekken aan derden (na goedkeuring van het bestuur)
  • Informeren van eigenaren over de geplande werkzaamheden
  • Contactpersoon zijn tussen de aannemer en de opdrachtgever
  • Het toezien en controleren van de werkzaamheden op locatie
  • Het administreren van meer-en minderwerk
  • Aanwezig zijn bij de oplevering van de werkzaamheden met de aannemer en opdrachtgever
  • Het verzorgen van betalingen en verwerken van de administratie rondom het geheel

Jaarlijks voeren wij een onderhoudsinspectie uit van de gemeenschappelijk delen. Op basis hiervan kan het MJOP worden bijgesteld. Het belang van goed onderhoud aan uw gebouw staat voorop.

Duurzame Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP)

Het Duurzame Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) combineert de onderhoudsplanning met energiemaatregelen. Zo worden maatregelen die voortkomen uit de Erkende Maatregelenlijst (EML) of maatregelen die genomen moeten worden om aan de label-C verplichting te voldoen, geborgd in de onderhoudsplanning. Daarbij wordt gekeken of uitvoering op een zelfstandig moment of uitvoering op een natuurlijk moment het beste is.

Veelgestelde vragen

Een meerjaren onderhoudsplan is een planning voor het uitvoeren van onderhoud aan een terrein, gebouw en installaties. Doelstelling hiervan is dat deze onderdelen op de gewenste kwaliteit blijven en de waarde behouden. In een MJOP worden de activiteiten aan gegeven met daarbij de geraamde kosten verspreid over de jaren. Bepaalde activiteiten zullen met een cyclus terugkeren in het onderhoudsplan.

In het splitsingsregelement is opgenomen wat onder meer wordt gerekend tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken. Over deze gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken wordt het beheer gevoerd door de VvE. Over alle aangelegenheden met betrekking tot gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van wijzigingen hierin of het verrichten van werkzaamheden hieraan, dient een besluit te worden genomen door de vergadering. De aan het onderhoud of gebruik dan wel noodzakelijke herstelwerkzaamheden of vernieuwingen van gemeenschappelijke zaken verbonden kosten komen voor rekening van de gezamenlijke eigenaars overeenkomstig het aandeel (breukdeel) dat de eigenaars hebben in de gemeenschap.

Elke VvE moet een reservefonds hebben voor groot onderhoud. … De leden van de VvE moeten er samen voor zorgen dat zij in het reservefonds genoeg geld reserveren. Dit kan via een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of een minimale reservering van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw.